Gebruik een coronapager om afstand te houden

Gebruik een coronapager om afstand te houden

390 Views

Virussen zijn niet nieuw, veel mensen krijgen jaarlijks een griepprik. Als je gezond bent en niet tot een risicogroep behoort dan kom je hier met een paar dagen uitzieken waarschijnlijk wel overheen. COVID-19 is geen ‘gewoon’ griepvirus, het is een virus dat beter te vergelijken is met de Spaanse griep, waar in Nederland 38.000 burgers aan stierven tussen 1918 en 1919. Het dodental wereldwijd lag aanzienlijk hoger dan alle slachtoffers in de Eerste Wereldoorlog bij elkaar opgeteld.

Er zijn verschillende manieren om het coronavirus te stoppen waarbij afstand houden een belangrijke rol speelt. De coronapager van Novick zorgt ervoor dat collega’s en bezoekers moeiteloos die belangrijke 1,5 meter afstand van elkaar kunnen houden. Op deze pagina lees je waarom dit belangrijk is en hoe de Novick coronapager werkt.

Hoe bestrijden we het coronavirus?

Virussen worden vaak verward met bacteriën, toch zijn ze heel anders. Een bacterie is namelijk een cel, een levend organisme dat behoorlijk lang zelfstandig kan overleven. Een virus is een klein deel erfelijk materiaal omhuld met eiwit. Virussen hebben een gastheer nodig om zich te vermenigvuldigen. Door contact met elkaar te beperken bieden we het coronavirus minder kans om te overleven. Dit doen we door:

  • Vaak onze handen te wassen.
  • Niezen in de elleboog (onder trui of shirt is nog effectiever).
  • Mondkapjes te dragen.
  • Meer thuis te blijven.
  • Vaccineren.
  • 1,5 meter afstand van elkaar te houden.

Op zich zet één methode geen zoden aan de dijk, het is de combinatie die zorgt voor de effectiviteit. Iemand die met een mondkapje op de 1,5 meter regel in acht neemt loopt veel minder risico door een virus geïnfecteerd te worden dan iemand die niet beschermd is. Ook met een niet-medisch mondkapje. Sommige maatregelen hebben een grote impact op ons leven, we zien bijvoorbeeld onze vrienden en familie minder vaak en we hebben op afstand afscheid moeten nemen van dierbare overledenen. Afstand houden is een relatief klein, tijdelijk offer dat een groot verschil kan maken. Toch blijkt het in praktijk lastig om 1,5 afstand te houden.

Wat is de Novick coronapager?

De coronapager van het Nederlandse bedrijf Novick is een eenvoudige, lichtgewicht afstandsmeter die met een koord op borsthoogte gedragen wordt. Als twee van deze pagers bij elkaar in de buurt komen wordt met een hoorbaar of zichtbaar signaal duidelijk gemaakt dat de dragers meer afstand moeten houden. Denk aan ziekenhuispersoneel, winkelpersoneel of bezoekers in een pand. Mensen hebben moeite 1,5 meter afstand te houden, dit heeft meerdere oorzaken.

De hele dag met een meetlint rondlopen en steeds denken aan afstand houden is onmogelijk, het is ook niet praktisch. Je bent bezig met andere, belangrijke zaken en nu moet je bij iedere stap om je heen kijken en inschatten of je wel voldoende afstand houdt. De coronapager neemt deze taak over, het systeem werkt met 2 maar ook met 200 of meer pagers tegelijkertijd. Het enige wat het apparaatje doet is bepalen of er nog een coronapager in de buurt is. Er wordt geen locatie of individuele informatie opgeslagen waardoor het systeem geen inbreuk maakt op de privacy van de drager.

Stop, houd afstand

Het design is simpel doch effectief. De tag met acht zijden lijkt op een verkeersbord, fel rood met een open hand. De coronapager valt op en vereist geen taalkennis, naast lichtflitsen is een hoorbaar signaal ook mogelijk. Zo werkt het systeem ook voor mensen met een beperking. Organisaties kunnen kiezen voor een versie met eigen logo en huisstijl, of maak bijvoorbeeld onderscheid tussen ontwerpen voor personeel en bezoekers. Het doel is en blijft om op een eenvoudige manier afstand van elkaar te kunnen houden. Zo beschermen we onszelf en elkaar.

Meer informatie op: https://novick.nl/