Tuinieren als een vorm van kunst

Tuinieren als een vorm van kunst

334 Views

Boumanhoveniers, hovenier in Delft voor bestrating, tuinaanleg, onderhoud, vijvers e.d. Een tuinman is een persoon die landschapsarchitectuur beoefent, hetzij als een passie of professioneel. Tuinieren is de kunst om mooie en voedzame tuinen te laten groeien in een efficiënte ruimte. Landschapsarchitectuur verwijst naar de structuren die de groei van een tuin ondersteunen. Tuinieren kan individueel of in groepen worden gedaan; de keuze hangt af van de voorkeuren en behoeften van een individu of groep. Sommige tuinen zijn voor de show, andere voor praktisch gebruik.

Tuinieren kan voor de lol zijn of om geld te verdienen. Tuinieren kan professioneel worden uitgevoerd in bloemenkwekerijen, groot of klein, door middel van struiken of planten, of op biologisch of niet-biologisch terreinonderhoud. In een formele omgeving, zoals een tuin in een countryclub, of in een gevestigde gemeenschapstuin, kan er een tuinman aan het hoofd van de organisatie staan die al het grondonderhoud en ongediertebestrijding doet. De taken van de tuinman verschillen van die van een huiseigenaar of landschapsarchitect.

Voor tuinieren hoeft de tuinman niet altijd een graad in tuinbouw te hebben, maar velen hebben wel een basiskennis van plantenbiologie en hoe ongedierte te bestrijden. Tuinieren is een kunst op zich en vereist een verscheidenheid aan vaardigheden, waaronder tuinbouwwetenschap, tuinbouwtechnologie, inzicht in de tuinbouw, tuinbouwplanning, tuinbouwontwerp en tuingereedschap. Veel professionele hoveniers zijn ook ontwerpers en decorateurs. Ze gebruiken hun kennis van plantenbiologie, ongediertebestrijding, grondbewerking en tuingereedschap om prachtige tuinen te ontwerpen. Tuinieren kan recreatief of zakelijk zijn als u graag met planten en landschappen werkt.

Het tuinieren kan professioneel, als onderdeel van een organisatie of persoonlijk door een particulier. Professionele tuinarchitecten doen in veel gevallen het grondonderhoud en ongediertebestrijding zelf. Hierdoor hebben ze een goed begrip van elk project en weten ze wat er moet gebeuren om ervoor te zorgen dat alles soepel verloopt. Aan de andere kant hebben veel mensen die zich met landschapsarchitectuur willen bezighouden deze achtergrond en ervaring niet. Voor het tuinieren voor deze personen is meestal begeleiding vereist van een gazon- of tuinverzorgingsadviseur of een andere deskundige bron.

Tuinieren is een essentieel onderdeel van het creëren van een huis en omliggende ruimtes. Tuinieren kan eenvoudig en ongecompliceerd zijn, of ontworpen om een prachtig natuurlijk landschap te creëren. Sommige planten hebben minimale aandacht en onderhoud nodig, terwijl andere planten mogelijk moeten worden gesnoeid, bemest en regelmatig moeten worden bemest. Andere planten, zoals struiken en bomen, hebben mogelijk speciale zorg en aandacht nodig, zoals trimmen, maaien en snoeien. Een tuinman moet een basiskennis hebben van hoe planten groeien, hoe ze voor planten moeten zorgen en hoe ze planten voor het huishouden kunnen oogsten.

Tuinieren is een plezierige buitenactiviteit die de tuinman ook veel beloningen oplevert. Tuinieren vereist routineonderhoud, zoals maaien, trimmen en bemesten. Het geeft de tuinman ook een gevoel van trots op de producten van zijn of haar arbeid.

Kijk voor meer informatie op https://www.boumanhoveniers.nl/